Sanahirviö. 


Tälläinen siitä tuli:

Vaikka minua uhkailtiin että tuon tekemisessä menee  vaikka kuinka ja kauan ja se on erittäin suuritöinen, valmistui se silti nopeasti eikä edes ollut mielestäni suuritöinen. Ärsyttävin vaihe oli kun piti jäähdyttää kiisseliä eikä kakkua voinut koota. Laitoin kuuman kiisselin jääkaappiin, eipä tullut mieleeni että sen voi viedä myös pihalle! Olisi homma mennyt nopeammin :D

Mutta tässä nyt kuitenkin ohjetta tulemaan. Bongasin ohjeen jostan netistä ja tein siihen omat sovellukseni.
 

Pohja:

3 kananmunaa

1 dl sokeria

1,5 tl leivinjauhetta

1,5 dl vehnäjauhoja

100 g sulatettua voita tai margariinia
 

Munat ja sokeri vaahdotetaan. Lisää jauhot ja rasva. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun isohkoon piirakkavuokaan ja paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Jätä vuokaan tilaa, kun mukaan tulee vielä kiisseli ja marenki. Itse käytin suurta irtopohjavuokaa, siis sellaista joka ei ole tavallinen 'pieni' vaan laakea pohjainen. Niitä saa ihan tavallisesta kaupasta, ei meillä sellaista normaalikokoista ole ollenkaan. Se tosin on huono asia kakkupohjia tehdessä..

 

Kiisseli:

4 kananmunan keltuaista

3 sitruunan raastettu kuori

3 sitruunan puristettu mehu

3 dl sokeria

125 g voita

2rkl maizenaa (tai perunajauhoja)

Pese sitruunat huolella, raasta kuoret ja purista mehu. Pane kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta kiisseliä. Muista sekoittaa maizena ensin veteen! Maista ettei saostusaine (maizena tms) maistu kiisselissä. Kaada kiisseli kulhoon jäähtymään. Kiisselin pinnalle aseteltu elmukelmu estää kuoren syntymisen. Myös sokerin ripotteleminen pinnalle estää kuoren muodostumisen. Mutta sokeria pitää sitten ripotella joka kohtaan tai muuten sokerittomaan kohtaan tulee kuori. Itse käytän enemmän sokeria tekniikkaa kuin kelmua. 

 

Marenki:

4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä kokoajan vatkaten. Tuloksena syntyvän marengin pitäisi pysyä kulhossa, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Laita marenki kylmään odottamaan.

Kun kiisseli ja piirakka ovat suurinpiirtein jäähtyneet, kaada kiisseli piirakkapohjan päälle. Kaada päälle marenki ja muotoile haluamasi kuvio (esim. ristikko tai aallokko). Laita piirakka vielä 250 asteiseen uuniin n. 3minuutiksi, näin marenki saa kauniin ruskean värin. Jäähdytä. Jos annat kakun olla kylmässä hetken (n. 20-30min) maut tulevat paremmin esille, mutta meilläpä kakkua maistettiinkin heti eikä sitä mihinkään kylmään raaskittu laittaa :D

 

Hyvää tuli! Varsinkin jos yhtään tykkää sitruunasta (minä ainakin tykkään) :)

 

MIKSI TÄMÄ TEKSTI HYPPII VAIKKA LAITAN SEN IHAN NORMAALEILLA ENTTEREILLÄ. MURR!!